YKB Grundutbildning 140 Timmar
Datum: 30/6, Tid: 07:00, t.o.m. 25/7 kl. 16:45
Grundkurs YKB 140 Timmar
Är det dags att börja med en ny yrkeskarriär?
Från den 10 september 2008 för buss och 10 September 2009 för lastbil krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra gods eller passagerare mot betalning.
Om du saknar ett yrkeskompetensbevis måste du gå en grundutbildning.
Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU och den gäller förare som utför gods- eller persontransporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE.
Krav på yrkesförarkompetens gäller i alla länder inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein, det vill säga alla EES-stater.
Om man innehar körkort för både C/CE och D/DE så gör man en grundkurs för den ena behörigheten, och sedan en komplettering för den andra behörigheten den kursen är på 35 timmar.
Grundkursen är på 140 timmar och är förlagd till 4 veckors heltidsstudier i detta så ingår det 10 timmar obligatorisk körning
Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset.
Kursen går att dela upp på flera kurser, dock måsta alla delmomenten vara genomförda.
Kursen innefattar nedanstående huvudområden :
- Lagar och regler
- Lastsäkring/kundbemötande
- Optimerad körning
- Ergonomi och hälsa
- Trafiksäkerhet och kundfokus
DELKURS 1 OPTIMERAD KÖRNING
Kursdeltagaren ska få ökad förståelse för betydelsen av att spara bränsle ur både miljö- och ekonomiskt perspektiv. Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna optimera bränsleförbrukningen. Utbildningen varvar föreläsning med gruppdiskussion och reflektion
DELKURS 2 GODS / PERSONTRANSPORTER
Kursdeltagaren uppdateras på de bestämmelser som gäller för lastsäkring, samt rutiner vid lastning och lossning. Kursdagen branschanpassas då lastsäkring, lastning och lossning skiljer sig åt mellan de olika transportslagen. Kursen tar också upp problematiken med människosmuggling och annan brottslighet och även ekonomiska villkor som gäller för transporter såväl inom som utanför landet. Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna de regler som gäller för lastning, lossning och lastsäkring samt känna till de villkor som gäller för lagliga transporter.
DELKURS 3 LAGAR OCH REGLER
Kursdeltagaren uppdateras på de bestämmelser som gäller för arbetstider samt kör- och vilotider, i och utanför Sverige. Kursen behandlar också reglerna för yrkesmässig trafik och övriga villkor som gäller för gods- och persontransporter.
Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna de regler som gäller för arbetstider och färdskrivare samt känna till bestämmelserna för gods- och persontransporter.
DELKURS 4 ERGONOMI OCH HÄLSA
Kursdeltagaren uppdateras på värdet av god hälsa, bra kosthållning och ergonomiskt arbetssätt. Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna förebygga fysiska risker, samt vara medveten om sin fysiska och psykiska förmåga.
DELKURS 5 TRAFIKSÄKERHET OCH KUNDFOKUS
Kursdeltagaren uppdateras på säkerställande av passagerarnas och medtrafikanternas säkerhet och bekvämlighet. Kursen behandlar också risker i trafiken, uppträdande vid krissituationer samt hur företagets anseende kan höjas. Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna utföra en transport på ett tryggt och säkert sätt samt vara medveten om risker i trafiken. Kursdeltagaren ska kunna bedöma krissituationer och dessutom kunna arbeta för det egna företagets anseende.
Anmälan till aktuell kurs gör du enklast via kalendern.